Pyszne pączki z mąki PKU
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Składniki
- 500 g mąki PKU,
- 200 g ugotowanych, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepsze odmiany sypkie) plus woda z gotowania,
- 150 ml mleka ryżowego,
- 4 g agaru + 3 g zamiennika białka wymieszanie ze 120 g wody,
- 80 g margaryny, roztopionej,
- 60 g cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- skórka otarta z 1 cytryny lub niedużej pomarańczy,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- Zrobić rozczyn z drożdży.
- Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
- Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (można użyć miksera).
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (piekarnik 35°C )do podwojenia objętości (około 0,5 godziny).
- Po tym czasie ciast za pomocą łyżki wrzucać na olej o temperaturze 175°C małe pączki i smażyć z dwóch stron.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Mąka PKU |
|
|
|
|
Ziemniaki ugotowane |
|
|||
Woda z ziemniaków |
|
|||
Mleko ryżowe |
|
|||
Agar |
|
|||
Zamiennik jajka |
|
|||
Woda |
|
|||
Margaryna |
|
|||
Cukier |
|
|||
Świeże drożdże |
|
|||
skórka z cytryny (z jednej sztuki |
|
|||
Sok z cytryny |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!