Pyszna galaretka z ogryzków i skórek
- Data publikacji: 02.09.2020
- 10 min
Składniki
- skórki i ogryzki z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków),
- cukier,
- woda,
- sok z cytryny.
Potrzebne będą:
- 3 czyste i wyparzone słoiki z zakrętkami,
- durszlak,
- garnek.
Przygotowanie
Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj, aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.
Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.
Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.
Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.
Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.
Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.
Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.