Pyszna galaretka z ogryzków i skórek

obieranie jabłka
  • Data publikacji: 02.09.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • skórki i ogryzki z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków),
  • cukier,
  • woda,
  • sok z cytryny.

Potrzebne będą:

  • 3 czyste i wyparzone słoiki z zakrętkami,
  • durszlak,
  • garnek.

Przygotowanie

Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj, aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.

Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.

Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.

Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.

Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.

Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.