Zupa krem z marchewki
- Data publikacji: 17.11.2022
- 5 min
Składniki
- 4 średniej wielkości marchewki,
- 2 łyżki oliwy z oliwy,
- około 1 szklanki bulionu warzywnego,
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- płaska łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz (około 0,5 łyżeczki).
Przygotowanie
Umyj dokładnie marchewki i ułóż je na papierze do pieczenia, polewając oliwą z oliwek. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Upieczoną marchewkę przełóż do garnuszka i zalej bulionem warzywnym – marchewka musi być całkowicie przykryta. Po zagotowaniu całość zblenduj na gładki krem. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze około 5-7 minut na małym ogniu.
Smacznego!