Ratatouille
- Data publikacji: 28.04.2020
- 5 min
Składniki
- papryka czerwona – 1 sztuka,
- papryka zielona – 1 sztuka,
- mała cukinia,
- mały bakłażan,
- średniej wielkości cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokrój na około 2-3 centymetrowe kawałki. Przysmaż na patelni oliwę z papryką, następnie dodawaj kolejne warzywa. Przełóż do wysokiego garnka. Na osobnej patelni podsmaż czosnek. Dodaj pomidory z puszki i smaż około 4 minuty. Przełóż masę do warzyw. Dodaj pół szklanki wody i przypraw do smaku.
Duś kilkanaście minut.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Papryka czerwona |
|
|
|
|
Papryka zielona |
|
|||
Cukinia |
|
|||
Bakłażan |
|
|||
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Pomidory z puszki |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Tymianek (przyprawa, szczypta)** |
|
|||
Rozmaryn (przyprawa, szczypta)** |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Woda |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!