Ratatouille

ratatouille na obiad
  • Data publikacji: 28.04.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • papryka czerwona – 1 sztuka,
  • papryka zielona – 1 sztuka,
  • mała cukinia,
  • mały bakłażan,
  • średniej wielkości cebula,
  • ząbek czosnku, 
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta rozmarynu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa pokrój na około 2-3 centymetrowe kawałki. Przysmaż na patelni oliwę z papryką, następnie dodawaj kolejne warzywa. Przełóż do wysokiego garnka. Na osobnej patelni podsmaż czosnek. Dodaj pomidory z puszki i smaż około 4 minuty. Przełóż masę do warzyw. Dodaj pół szklanki wody i przypraw do smaku. 

Duś kilkanaście minut.

Wartość odżywcza

*do smaku

** brak wartości odżywczej w tabelach

Ratatouille
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Papryka czerwona
230
34,4
1,1
45,4
Papryka zielona
140
Cukinia
250
Bakłażan
250
Cebula
100
Czosnek
5
Pomidory z puszki
400
Oliwa z oliwek
20
Tymianek (przyprawa, szczypta)**
1
Rozmaryn (przyprawa, szczypta)**
1
Sól*
 
Pieprz*
 
Woda
125
Suma
1527

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.