Różki z pizzy
- Data publikacji: 30.07.2019
- 10 min
Składniki
- woda 180 ml,
- babka płesznik 5 g,
- drożdże suche 5 g,
- mąka glutenex 240 g,
- zioła prowansalskie 2 g,
- oliwa z oliwek 5 g,
- suszone pomidory 10g.
Sposób przygotowania
1. Do ciepłej wody dodać babkę, drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
2. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i dodać zioła.
3. Wlewać do mąki wodę z babką i olej. Wymieszać delikatnie ręką, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Wyłożyć ciasto na blat i wyrobić. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
5. Rozwałkować cienko i wykroić duże trójkąty.
6. Każdy trójkąt posmarować sosem, ułożyć szpinak i ser i suszone pomidory. Zawijać od podstawy trójkąta do szpica. Przełożyć na blachę i posmarować olejem z wierzchu.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Woda |
|
|
|
|
Babka plesznik (łupiny) |
|
|||
Drożdże suche |
|
|||
Mąka niskobiałkowa |
|
|||
Zioła prowansalskie* |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Suszone pomidory |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!