Sałatka z pieczonej papryki z tymiankiem i czosnkiem
- Data publikacji: 28.04.2021
- 10 min
Składniki na dwie porcje
- 120 g papryki czerwonej,
- 120 g papryki żółtej,
- 120 g papryki zielonej,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 15 ml octu winnego białego,
- 10 g czosnku,
- parę gałązek tymianku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
Paprykę wrzucić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Wyjąć i wrzucić paprykę do woreczków śniadaniowych. Odstawić, aby skóra z papryki się zaparzyła. Obrać paprykę ze skórki i wrzucić do miski, rwąc na duże kawałki. Czosnek posiekać i wymieszać z oliwą, octem i tymiankiem. Doprawić oliwę solą i pieprzem, polać paprykę i wymieszać, aby wszystko były zamarynowane.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości (2 porcje) |
|
Energia (kcal) |
|
|
Białko (g) |
|
|
Fenyloalanina (mg) |
|
|
Smacznego!