Sałatka z pieczonej papryki z tymiankiem i czosnkiem

sałatka z pieczonej papryki z tymiankiem i czosnkiem
  • Data publikacji: 28.04.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na dwie porcje

  • 120 g papryki czerwonej,
  • 120 g papryki żółtej,
  • 120 g papryki zielonej,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 15 ml octu winnego białego,
  • 10 g czosnku,
  • parę gałązek tymianku,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania

Paprykę wrzucić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Wyjąć i wrzucić paprykę do woreczków śniadaniowych. Odstawić, aby skóra z papryki się zaparzyła. Obrać paprykę ze skórki i wrzucić do miski, rwąc na duże kawałki. Czosnek posiekać i wymieszać z oliwą, octem i tymiankiem. Doprawić oliwę solą i pieprzem, polać paprykę i wymieszać, aby wszystko były zamarynowane.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości (2 porcje)
w proponowanej 1 porcji
Energia (kcal)
372,87
186,43
Białko (g)
5,2
2,6
Fenyloalanina (mg)
202,6
101,3

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.