Sos pomidorowy
- Data publikacji: 17.01.2020
- 5 min
Składniki
- 1 kg pomidorów,
- łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki oregano.
Sposób przygotowania
Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Dodajemy przecier z pomidorów, cukier i dusimy przez 20 minut.
Gotowe!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Pomidor |
|
|
|
|
Cukier |
|
|||
Sól morska (1/4 łyżeczki) |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Oregano (przyprawa, pół łyżeczki)* |
|
|||
Suma |
|