Sos pomidorowy

sos pomidorowy jak zrobić
  • Data publikacji: 17.01.2020
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 kg pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania

Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Dodajemy przecier z pomidorów, cukier i dusimy przez 20 minut.

Gotowe!

Wartość odżywcza

*brak wartości odżywczej w tabelach
Sos pomidorowy
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Pomidor
1000
47,9
1
28,7
Cukier
10
Sól morska (1/4 łyżeczki)
1,5
Oliwa z oliwek
30
Cebula
100
Czosnek
15
Oregano (przyprawa, pół łyżeczki)*
1,5
Suma
1158

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.