6 pomysłów - jak uniknąć dietetycznej monotonii w diecie PKU
- Data publikacji: 21.12.2018
- 10 min
Monotonia dietetyczna jest częstym problemem osób stosujących diety eliminacyjne w chorobach przewlekłych, występuje również u osób zdrowych, pragnących zrzucić nadmiar kilogramów. Problem ten bez wątpienia dotyczy również diety PKU.
Monotonia – największy wróg diety PKU
Chleb niskobiałkowy z dżemem, kanapki niskobiałkowe z pomidorem i ogórkiem, makaron niskobiałkowy z pomidorami – czy to menu brzmi znajomo? Monotonia jest jedną z głównych przyczyn łamania diety PKU. Brak zróżnicowania posiłków może prowadzić do niedoborów witamin i pierwiastków śladowych. Co więcej, dietetyczna monotonia może sprzyjać zaburzeniom nastroju, które są dość częste w chorobach przewlekłych.
Nie łam diety, przełam monotonię
Wiele osób bagatelizuje problem ubogiej diety, zaspokaja głód produktami, które są łatwo dostępne, jedzą dania typu instant lub sięgają wyłącznie po składniki, znajdujące się aktualnie w lodówce. Dbanie o różnorodność posiłków w diecie PKU jest koniecznością. Wymaga to wprawdzie odrobiny czasu i samozaparcia, ale efekty są zdecydowanie warte poświęcenia.
6 przydatnych patentów na to, jak walczyć z monotonią w diecie PKU:
- Warto zacząć od kupna kolorowych, optymistycznych naczyń stołowych. Kolorowe kubki, talerze i garnki mają szansę wprowadzić nas w energetyczny nastrój kulinarny.
- Odkryj wyrazisty smak świeżych produktów. Dobrym pomysłem jest wybranie się, na przykład w sobotni poranek, na okoliczny targ. Daj się zaskoczyć obfitością sezonowych warzyw i owoców takich jak: pomidory, papryka, cukinia czy patisony, które idealnie nadają się do niskofenyloalaninowego menu.
- Warzywa można poddać obróbce kulinarnej hurtowo, następnie podzielić na porcje i zamrozić. W ten sposób przygotujesz sobie zestawy różnorodnych i zdrowych przekąsek na długi czas.
- Baw się w kuchni i łącz różne smaki. Z upieczonych warzyw doprawionych przyprawami można stworzyć pyszne pasty do pieczywa. W publikacjach wydawnictwa PKU, można znaleźć fascynujące, zdrowe przepisy dedykowane osobom chorym na fenyloketonurię. Dobrym pomysłem jest wymiana sprawdzonych przepisów z innymi zaprzyjaźnionymi pacjentami.
- Zamiast wychodzić do restauracji na to samo danie co tydzień zorganizuj spotkanie kulinarne u siebie w domu. Wspólne gotowanie to połącznie przyjemnego z pożytecznym. Zupa cebulowa lub dyniowa mogą być idealnym pretekstem do spotkania w gronie przyjaciół. Dorośli pacjenci mogą wzbogacić uczty kieliszkiem dobrego wina.
- Dla osób ceniących praktyczne rozwiązania, dobrym pomysłem może być przygotowanie dwutygodniowego, różnorodnego jadłospisu i powtarzanie go w chwilach braku inwencji twórczej. Warto korzystać z przepisów specjalnie przygotowanych dla pacjentów z fenyloketonurią. Przydatne mogą okazać się lub blogi wegańskie, jednak należy uważać na znaczną ilość białka i fenyloalaniny w warzywach strączkowych, które są powszechne w diecie wegan.