Carpaccio z kalarepy
- Data publikacji: 03.03.2022
- 5 min
Składniki
- kalarepa - 2 szt.
- rzodkiewki - 4 szt.
- szczypiorek z 1 cebulki dymki
- chleb niskobiałkowy PKU - 2 kromki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
Dressing
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- syrop z agawy - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania
Kalarepy i rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalarepę poukładać na talerzu tak, aby plastry nachodziły na siebie. Na nich układamy plastry rzodkiewek. Niskobiałkowy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, tak aby się zarumienił i był chrupki. Następnie przygotowujemy dressing - wszystkie składniki łączymy w miseczce i doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy dokładnie. Plastry warzyw polewamy dressingiem i posypujemy grzankami z niskobiałkowego chleba oraz posiekanym szczypiorkiem z cebulki dymki.