Carpaccio z kalarepy

przepis na carpaccio z kalarepy
  • Data publikacji: 03.03.2022
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • kalarepa - 2 szt.
  • rzodkiewki - 4 szt.
  • szczypiorek z 1 cebulki dymki
  • chleb niskobiałkowy PKU - 2 kromki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Dressing

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania

Kalarepy i rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalarepę poukładać na talerzu tak, aby plastry nachodziły na siebie. Na nich układamy plastry rzodkiewek. Niskobiałkowy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, tak aby się zarumienił i był chrupki. Następnie przygotowujemy dressing - wszystkie składniki łączymy w miseczce i doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy dokładnie. Plastry warzyw polewamy dressingiem i posypujemy grzankami z niskobiałkowego chleba oraz posiekanym szczypiorkiem z cebulki dymki.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.