Curry z młodych ziemniaków i kalafiora
- Data publikacji: 11.08.2022
- 10 min
Składniki
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 50 + 250 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 6 sztuk kardamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 350 ml ProZero
- 1 papryczka chili
- 5 młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/3 młodego kalafiora
- 1/2 cukinii
Przygotowanie
Imbir, czosnek oraz cebulę obrać i pokroić na plastry. Włożyć do blendera, dolać 50 ml wody i zmiksować na pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pastę i smażyć, mieszając co chwilę przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać kardamon, a na koniec wsypać kmin rzymski i kurkumę. Wlać 250 ml wody oraz ProZero. Dodać obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i cukier. Wymieszać całość i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojoną cebulę i zagotować. Można podawać z limonką i posiekaną, świeżą kolendrą.
Smacznego!