Gnocchi z batatów
- Data publikacji: 27.10.2022
- 5 min
Składniki
- 500 g puree z batatów,
- 125 g mąki PKU,
- sól, pieprz,
- 50 g masła,
- 1 łyżka bułki tartej PKU,
- 1/3 szklanki startego parmezanu niskobiałkowego,
- kilkanaście listków świeżego tymianku.
Przygotowanie
Bataty umyć, pokroić na 2-3 części, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec przez 30-40 minut. Po upieczeniu delikatnie zdjąć skórkę i oddzielić miąższ. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Puree przełożyć do miseczki, dodać mąkę, sól i pieprz. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki rolować porcje ciasta, a następnie pokroić na rulony podobnie jak kopytka. Gnocchi gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjąć 30 sek. po tym, jak wypłyną na wierzch.
Masło do polania: na patelni rozpuścić masło, dodać odrobinę soli, bułkę tartą i pod koniec świeży tymianek. Podsmażać aż bułka ściemnieje.
Na koniec polać masłem ugotowane gnocchi, posypać obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i gotowe!