Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Data publikacji: 01.09.2022
- 10 min
Składniki
- 1 dynia hokkaido,
- 1 łyżka suszonej ostrej papryki,
- 1 łyżeczka chilli w płatkach,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 25 g bułki tartej PKU,
- 25 g startego parmezanu niskobiałkowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 szt. pomarańczy,
- 125 g twarożku niskobiałkowego,
- 125 g jogurtu naturalnego niskobiałkowego,
- pieprz do smaku.
Wykonanie
Dynię umyj, podziel na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w podłużne słupki. Do miski wsyp paprykę ostrą, chili w płatkach, 1 łyżeczkę soli i oliwę z oliwek i wszystko wymieszaj. Tak powstałą mieszanką przypraw posyp pokrojoną w słupki dynię. Paluszki dyniowe umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułkę tartą i parmezan wsyp do miski, wymieszaj. Paluszki oprósz połową serowej panierki i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i posyp resztą panierki. Piecz kolejne 15 minut.
Natkę pietruszki umyj, odsącz z wody, oberwij listki i wrzuć do blendera. Po zmiksowaniu zgarnij łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Pomarańczę umyj w gorącej wodzie, osusz i z połowy zetrzyj skórkę do pojemnika miksującego. Następnie wyciśnij sok i wlej 2 łyżki do skórki. Dodaj do pojemnika miksującego twarożek, jogurt naturalny i 2 szczypty pieprzu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszać. Upieczone paluszki dyniowe podaj z dipem.
Smacznego!