Zupa z cukinii
- Data publikacji: 12.08.2022
- 10 min
Składniki
- 1 duża cukinia
- 1 duży ziemniak
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
- 1 łyżka mąki niskobiałkowej
- 2 - 3 łyżki jogurtu kokosowego
- sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie
Cukinię ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać ziemniaki, a następnie cukinię i smażyć przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykrywką przez 5 minut. Dodać resztę bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę niskobiałkową wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i posypać pozostałą miętą.
Smacznego!