Calzone
- Data publikacji: 27.05.2021
- 15 min
Składniki
Ciasto na pizzę
- 500 g mąki n/białkowej PKU,
- 370 g ciepłej wody,
- 200 g ProZero*,
- 30 g oliwy z oliwek,
- 25 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 10 g koncentratu pomidorowego,
- 9 g babki Płesznik psyllium,
- 6 g suszonych drożdży instant,
- 2 g posiekanego czosnku,
- 1 g ziół prowansalskich,
- 1 g soli.
Farsz
- 150 g sera tartego n/białkowego PKU "pizza mozzarella”,
- 150 g jackfruita,
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
- 100 g pieczarki uprawnej, świeżej posiekanej,
- 100 g sosu BBQ,
- 70 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
- 60 g pulpy pomidorowej,
- 62 g oliwy z oliwek,
- 50 g posiekanej świeżej bazylii,
- 10 g posiekanego czosnku,
- mielony, czarny pieprz.
Sposób przygotowania
Do miski wlać ProZero, ciepłą wodę, suszone drożdże i babkę płesznik. Wymieszać całość, aż do połączenia składników. Pozostawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąkę PKU, dodać oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie, mokre składniki i mieszać ręcznie, aż powstanie ciasto. Ugniatać przez 2 minuty. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wlać na patelnię oliwę z oliwek i smażyć jackfruita, dodać pieprz, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Smażyć przez 2 minuty do miękkości. Dodać sos BBQ i dusić przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. Wrócić do ciasta, oprószyć ręce w mące PKU. Podzielić ciasto na dwie kulki. Rozwałkować jedną kulkę ciasta w owal o długości 30 cm i szerokości 25 cm na 2 porcje, lub długość 15 cm i szerokość 12,5 cm na 4 porcje. Posmarować olejem, a następnie równomiernie rozprowadzić pulpę pomidorową. Dodać połowę nadzienia na połowę ciasta, pozostawiając 1 cm obramowania wokół krawędzi. Posypać połowę serem i bazylią. Złożyć pustą stronę ciasta, aby obejmowała nadzienie i zacisnąć boki, aby je uszczelnić. Posmarować górę oliwą z oliwek. Powtórzyć kroki z drugą kulką ciasta, a następnie piec w piekarniku przez 20–25 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości | w 2 porcjach | w 4 porcjach |
Energia (kcal) | 3881,14 | 1940,57 | 970,28 |
Białko (g) | 16,87 | 8,43 | 4,21 |
Fenyloalanina(mg) | 653,85 | 326,92 | 163,46 |
Smacznego!