Jesienna zupa
- Data publikacji: 29.10.2020
- 5 min
Składniki
- 200 g dyni,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 małego pora,
- 500 g marchewki,
- 300 g ziemniaków,
- 700 ml bulionu jarzynowego,
- łyżeczka kurkumy.
Sposób przygotowania
W garnku podsmażyć cebulę na oliwie. Następnie - dodać pokrojony na plasterki czosnek, a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, a także obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz dynię. Doprawić warzywa solą. Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Dynia |
|
|
|
|
Oliwa z oliwek |
|
|||
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Por |
|
|||
Marchew |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Bulion warzywny |
|
|||
Kurkuma (1 łyżeczka)* |
|
|||
Suma |
|