Risotto porowo-grzybowe
- Data publikacji: 07.01.2021
- 5 min
Składniki
- 200 g bulionu warzywnego,
- 100 g ProZero*,
- 100 g ryżu n/białkowego PKU,
- 70 g pieczarek uprawnych świeżych pokrojonych w plasterki,
- 70 g pora pokrojonego w plasterki,
- 35 g pokrojonej papryki zielonej,
- 35 g pokrojonej papryki czerwonej,
- 50 g cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki,
- 25 g świeżej posiekanej kolendry,
- 5 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 5 g czosnku.
Sposób przygotowania
- Rozgrzać olej na dużej patelni.
- Dodać cebulę, paprykę, pieczarki, czosnek, por i dusić przez około 2 minuty.
- Dodać ryż i smażyć przez minutę.
- Dodać mieszaninę bulionu i ProZero, cały czas mieszając.
- Mieszać przez około 25-30 min, aż cały płyn wsiąknie i potrawa nabierze kremowej konsystencji.
- Podzielić na 3 porcje i podawać z posiekaną kolendrą.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Bulion warzywny |
|
|
|
|
ProZero |
|
|||
Ryż niskobiałkowy PKU |
|
|||
Pieczarki |
|
|||
Por |
|
|||
Papryka zielona |
|
|||
Papryka czerwona |
|
|||
Cebula |
|
|||
Kolendra (świeża) |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Suma |
|