Risotto porowo-grzybowe

risotto porowo-grzybowe
  • Data publikacji: 07.01.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 200 g bulionu warzywnego,
  • 100 g ProZero*,
  • 100 g ryżu n/białkowego PKU,
  • 70 g pieczarek uprawnych świeżych pokrojonych w plasterki,
  • 70 g pora pokrojonego w plasterki,
  • 35 g pokrojonej papryki zielonej,
  • 35 g pokrojonej papryki czerwonej,
  • 50 g cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki,
  • 25 g świeżej posiekanej kolendry,
  • 5 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 5 g czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać olej na dużej patelni.
  2. Dodać cebulę, paprykę, pieczarki, czosnek, por i dusić przez około 2 minuty.
  3. Dodać ryż i smażyć przez minutę.
  4. Dodać mieszaninę bulionu i ProZero, cały czas mieszając.
  5. Mieszać przez około 25-30 min, aż cały płyn wsiąknie i potrawa nabierze kremowej konsystencji.
  6. Podzielić na 3 porcje i podawać z posiekaną kolendrą.

Wartość odżywcze

RISOTTO POROWO-GRZYBOWE
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Bulion warzywny
200
81,1
1,1
44,1
ProZero
100
Ryż niskobiałkowy PKU
100
Pieczarki
70
Por
70
Papryka zielona
35
Papryka czerwona
35
Cebula
50
Kolendra (świeża)
25
Olej rzepakowy
5
Czosnek
5
Suma
695

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.