Świąteczna pizza
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Składniki
Na spód do pizzy
- 200 ml ProZero*,
- 175 ml ciepłej wody,
- 175ml Warm water,
- 6g drożdży w proszku,
- 9g babki płesznik,
- 500g mąki Glutenex,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół.
Na wierzch pizzy
- 60g przecieru pomidorowego,
- 100g serka Violife mozzarella do pizzy,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry,
- 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki,
- 4 łyżeczki mieszanki ziół włoskich.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść w misce ProZero, ciepłą wodę, drożdże i babkę płesznik, mieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw na ok. 10 min.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj mąkę Glutenex, oliwę z oliwek, sól i zioła, wymieszaj rękoma, aż do utworzenia ciasta. Ugniataj przed 2 minuty.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 min w ciepłym miejscu.
- Oprósz ręce mąką i podziel ciasto na dwie kule.
- Rozwałkuj jedną kulę na okrąg ok. 30 cm x 25 cm.
- Wytnij kształt dużego trójkąta i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładając pozostałe kawałki ciasta na bok.
- Użyj pozostałych kawałków do utworzenia prostokąta 4 x 3 cm i dołóż pod trójkątem, żeby wyglądał jak pień drzewa.
- Posmaruj cienko całość ciasta oliwą z oliwek, na górną część (trójkąt) nałóż przecier pomidorowy i połowę startego serka Violife.
- Wytnij z żółtej papryki gwiazdę i umieść na górze trójkąta, następnie udekoruj resztę kawałkami papryki i czerwonej cebuli, żeby wyglądały jak ozdoby choinkowe.
- Rozprowadź połowę suszonych włoskich ziół na wierzchu pizzy i piecz w piekarniku przez 20-25 minut.
- Powtórz czynności z drugą połową ciasta do pizzy (punkty 6-11).
- Wyjmij pizzę z piekarnika i podawaj najlepiej na ciepło.
Smacznego!
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.