Tradycyjna zupa ziemniaczana
- Data publikacji: 29.07.2020
- 10 min
Składniki na 1 porcję
• 40 g ziemniaków,
• 5 g selera,
• 20 g marchwi,
• 5 g pietruszki,
• 1 g natki pietruszki,
• 1 g borowika suszonego,
• 5 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
• sól, pieprz czarny mielony.
Sposób przygotowania
Przygotować wywar: wodę z solą i ziemniakami gotować na lekkim ogniu. Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starta włoszczyznę i doprawić, podsmażyć, a następnie dusić, wolno dodając wodę. Gdy włoszczyzna będzie miękka, dodać do wywaru z ziemniakami. Całość doprawić, posypać świeżo siekaną natką pietruszki. Dla podniesienia wartości odżywczych zupy można dodać ProZero lub podawać z ulubioną n/białkową grzanką PKU.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Ziemniaki |
|
|
|
|
Seler |
|
|||
Marchew |
|
|||
Pietruszka |
|
|||
Natka pietruszki |
|
|||
Borowik suszony |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
sól* | ||||
Pieprz* |
|
|||
Woda |
|
|||
Suma |
|