Wietnamskie Spring Rolls
- Data publikacji: 22.01.2021
- 5 min
Składniki
- 50 g czerwonej papryki,
- 50 g ogórka zielonego,
- 40 g awokado,
- 20 g sosu słodko-pikantnego,
- 10 g zielonej cebulki,
- 10 g czosnku,
- 10 g kolendry siekanej,
- 4 szt. papieru ryżowego,
- 1 szt. chilli sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania
- Wlać do miski zimną wodę.
- Paprykę, ogórek, awokado i cebulę pokroić w cienkie długie paski.
- Wrzucić warzywa do miski, dodać kolendrę, przyprawy i wymieszać.
- Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie i rozłożyć na ręczniku kuchennym.
- Nakładać warzywa i zawijać jak krokiety. • Serwować z sosem słodko-pikantnym
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Papryka czerwona |
|
|
|
|
Ogórek zielony |
|
|||
Awokado |
|
|||
Sos słodko-pikantny (Vifon) |
|
|||
Zielona cebulka |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Kolendra siekana |
|
|||
Papier ryżowy |
|
|||
Chili |
|
|||
Sok z cytryny |
|
|||
Suma |
|