Jadłospis PKU dzień 3

dieta PKU przepisy
  • Data publikacji: 19.05.2022
  • 15 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Śniadanie

Focaccia

Składniki

  • 500 g mąki n/białkowej PKU
  • 125 g wody
  • 150 g ProZero
  • 40 g margaryny 70% tł.
  • 12 g soli
  • 10 g cukru
  • 9 g babki płesznik Psylium

Wykonanie

Babkę płesznik wsypać do wody, dodać drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać do mieszaniny Pro Zero i rozpuszczoną margarynę. Całość wymieszać i dodać mąkę. Ciasto rozwałkować cienko i położyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez 3 minuty z pojemnikiem z wodą. Następnie wyjąć pojemnik z wodą i piec kolejne 15 - 27 minut.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 2 327,74 775,90
Białko (g) 3,30 1,10
Fenyloalanina (mg) 142,30 47,43

 

Obiad

Krem z pora, batata i kalafiora

Składniki

  • 1 por
  • 500 g kalafiora
  • 400 g batata
  • łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 10 łyżek mleczka kokosowego z puszki
  • 4 szklanki wody
  • łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • szczypta soli

Wykonanie

Posiekać czosnek i por i podsmażyć na oliwie w garnku. Dodać pokrojonego batata, marchewki i kalafiora – wcześniej podzielić go na mniejsze kawałki. Całość zalać wodą, doprawić i gotować przez 15-20 minut. Dodać mleczko kokosowe, a następnie zblendować.

Wartości odżywcze 

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 784,05 78,40
Białko (g) 24,95 2,49
Fenyloalanina (mg) 1 161,85 116,18

 

Kolacja

Pizza bez drożdży

Składniki

  • 2 szklanki mąki niskobiałkowej
  • pół szklanki ciepłego ProZero
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki pieprzu

Dodatki

  • mała cebulka
  • 7 pomidorków cherry
  • kilka plastrów wegańskiej mozzarelli

Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, przyprawy, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Połączyć w kubku ProZero, wodę i olej. Dodać zawartość kubka do miski. Wymieszać drewnianą łyżką. Uformować kulę, polać oliwą. Odstawić na parę minut pod ściereczką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować sos – wszystkie składniki gotować przez 5 minut. Rozwałkować ciasto, nałożyć sos, cebulkę i pokrojone pomidorki. Piec 12 minut, dodać mozzarellę i wstawić jeszcze na 5 minut.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 2 077,45 519,36
Białko (g) 6,04 1,51
Fenyloalanina (mg) 223,05 55,76

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.