Jadłospis PKU dzień 3
- Data publikacji: 19.05.2022
- 15 min
Śniadanie
Focaccia
Składniki
- 500 g mąki n/białkowej PKU
- 125 g wody
- 150 g ProZero
- 40 g margaryny 70% tł.
- 12 g soli
- 10 g cukru
- 9 g babki płesznik Psylium
Wykonanie
Babkę płesznik wsypać do wody, dodać drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać do mieszaniny Pro Zero i rozpuszczoną margarynę. Całość wymieszać i dodać mąkę. Ciasto rozwałkować cienko i położyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez 3 minuty z pojemnikiem z wodą. Następnie wyjąć pojemnik z wodą i piec kolejne 15 - 27 minut.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 2 327,74 | 775,90 |
Białko (g) | 3,30 | 1,10 |
Fenyloalanina (mg) | 142,30 | 47,43 |
Obiad
Krem z pora, batata i kalafiora
Składniki
- 1 por
- 500 g kalafiora
- 400 g batata
- łyżka oliwy
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- 10 łyżek mleczka kokosowego z puszki
- 4 szklanki wody
- łyżeczka przyprawy Garam Masala
- szczypta soli
Wykonanie
Posiekać czosnek i por i podsmażyć na oliwie w garnku. Dodać pokrojonego batata, marchewki i kalafiora – wcześniej podzielić go na mniejsze kawałki. Całość zalać wodą, doprawić i gotować przez 15-20 minut. Dodać mleczko kokosowe, a następnie zblendować.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 784,05 | 78,40 |
Białko (g) | 24,95 | 2,49 |
Fenyloalanina (mg) | 1 161,85 | 116,18 |
Kolacja
Pizza bez drożdży
Składniki
- 2 szklanki mąki niskobiałkowej
- pół szklanki ciepłego ProZero
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki pieprzu
Dodatki
- mała cebulka
- 7 pomidorków cherry
- kilka plastrów wegańskiej mozzarelli
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Połączyć w kubku ProZero, wodę i olej. Dodać zawartość kubka do miski. Wymieszać drewnianą łyżką. Uformować kulę, polać oliwą. Odstawić na parę minut pod ściereczką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować sos – wszystkie składniki gotować przez 5 minut. Rozwałkować ciasto, nałożyć sos, cebulkę i pokrojone pomidorki. Piec 12 minut, dodać mozzarellę i wstawić jeszcze na 5 minut.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 2 077,45 | 519,36 |
Białko (g) | 6,04 | 1,51 |
Fenyloalanina (mg) | 223,05 | 55,76 |
Smacznego!