Zupa krem z dyni
- Data publikacji: 14.10.2021
- 5 min
Składniki
- 800 g dyni,
- 250 g ziemniaków,
- olej roślinny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 pomidor,
- 1 i 1/2 bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka roślinnego.
Sposób przygotowania
Obrać dynię ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę razem z ziemniakami. W garnku na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, odrobinę soli, kurkumę oraz imbir. Smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlać gorący bulion i zagotować całość pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować całość wraz z mlekiem roślinnym w blenderze. Na wierzch można posypać płatkami chili lub natką.