Zupa krem z dyni

zupa krem z dyni na obiad
  • Data publikacji: 14.10.2021
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 800 g dyni,
  • 250 g ziemniaków,
  • olej roślinny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 pomidor,
  • 1 i 1/2 bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego.

Sposób przygotowania

Obrać dynię ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę razem z ziemniakami. W garnku na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, odrobinę soli, kurkumę oraz imbir. Smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlać gorący bulion i zagotować całość pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować całość wraz z mlekiem roślinnym w blenderze. Na wierzch można posypać płatkami chili lub natką.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.