Faszerowane pieczarki
- Data publikacji: 22.09.2022
- 10 min
Składniki
- 6 pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 100 g sera feta niskobiałkowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie
Z pieczarek wytnij ogonki i drobno posiekaj. Cukinię pokrój na cienkie paski, a następnie w kostkę. Z bakłażana zetknij skórę i także pokrój w drobną kostkę. Miąższ bakłażana również pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Nie mieszaj! Bakłażan musi się mocno przesmażyć. Następnie dorzuć część bakłażana ze skórą. Dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę praż. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Ząbek czosnku posiekaj. Ogonki pieczarek i czosnek dodaj do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzuć cukinię i paprykę. Listki bazylii pokrój i też dodaj do farszu, a całość dopraw oregano. Chwilę smaż, po czym odstaw gotowy farsz do wystudzenia.
Środek pieczarek skrop niewielką ilością oliwy. Posyp solą, pieprzem i oregano. Ser feta pokrusz, dodaj do farszu i całość wymieszaj. Zacznij faszerować pieczarki. Na wierzch farszu połóż dodatkowe kawałki sera feta. Pieczarki przełóż na gorącą blaszkę i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj je listkami bazylii i skrop oliwą. Smacznego!