Spaghetti bolognese
Lista składników:
-
-
5ml
oleju roślinnego
-
50g
pokrojonej w plasterki cebuli
-
50g
pokrojonego w kosteczkę mixu papryk
-
100g
pokrojonych w ćwiartki pieczarek
-
50g
drobno pokrojonego selera
-
1
zmiażdżony ząbek czosnku
-
30g
przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
-
2
łyżki przecieru pomidorowego
-
1
łyżeczka suszonej bazylii
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
100g
pokrojonych w kosteczkę pomidorów
-
100ml
bulionu
-
10g
żółtego sera niskobiałkowego
-
300ml
wody
-
90g
makaronu do spaghetti niskobiałkowego
-
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Dodaj dynię, cebulę, paprykę, pieczarki, seler, czosnek, pomidorki koktajlowe i przecier pomidorowy i smaż 5 minut aż warzywa się zarumienią.
- Wymieszaj z bazylią i oregano i smaż minutę.
- Dodaj pomidory i bulion i duś. Niech danie się dusi na małym ogniu około 10 minut.
- Jednocześnie w garnku zagotuj wodę na makaron i ugotuj go z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Makaron podziel na 2 porcje, podaj z sosem bolognese i startym żółtym serem niskobiałkowym.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)